Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide

07132.6-07132.8 Electromontator la întreținerea utilajului electric-Lăcătuș electrician la repararea utilajului electric (3 ani)

foto

Electromontatorul la întreținerea utilajului electric – Lăcătușul electrician la repararea utilajului electric montează, reglează, repară și întreține utilaje și echipamente electrice de toate tipurile (motoare electrice, generatoare de curent alternativ și curent continuu, echipamente și aparataj de comutație tablouri de comandă și distribuție, instrumente sau componente electrice ș.a.). El efectuează lucrări ce țin de conectarea, deconectarea și inspectarea transformatoarelor, verifică starea izolatoarelor și siguranțelor mijloacelor de iluminat.

Activitatea electromontatorului comportă un risc sporit – fapt care impune persoana să cunoască și să aplice măsurile de securitate și sănătate în muncă precum și modalitățile de acordare a primului ajutor medical persoanelor electrocutate. Eficiența oricărei unități de producere depinde de buna funcționarea a echipamentelor electrice. Astfel, principala activitate a electromontatorului este asigurarea unei optime și fiabile funcționări a echipamentelor electrice pe care le deservește.

Electromontatorul citește schemele electrice, cunoaște tipurile și proprietățile materialelor electrice, principiile de funcționare a utilajelor, instrumentelor, SDV-urilor (scule/pispozitive/verificatoare), AMC-urilor (aparatelor de măsură și control), procesele tehnologice de reparare și întreținere a instalațiilor și utilajelor electrice, terminologia de specialitate.

Specialistul dat posedă o gîndire tehnică, capacitate de orientare în spațiu, capacitate sporită de concentrare, spirit de observație și atenție la detalii. Dexteritatea manuală, acuitatea vizuală și auditivă sunt doar cîteva din calitățile personale necesare în activitatea profesională a electromontatorului.

Progresul tehnologic se află într-o mișcare continuă. Pe lîngă implementarea tehnologiilor moderne, întreprinderile tot mai mare atenție acordă surselor alternative de energie. Tendința mondială este de a renunța la sursele clasice de lumină şi de a promova sursele de lumină performante, precum tehnologia LED ș.a. Capacitatea de învățare a lucrurilor noi pentru un electromontor este prioritară.